Amikor utaztam, felfedeztem a töltött padlizsánt egy kis török étteremben. Az ízek és az illatok azonnal magukkal ragadtak, és azóta is az egyik kedvenc ételemmé vált. A töltött padlizsán nemcsak finom, de sokoldalú is, hiszen számtalan módon variálható. Most megosztom veletek, hogyan készíthetitek el otthon a tökéletes töltött padlizsánt.
Miért Fogod Imádni?
A töltött padlizsán azért lesz a kedvenced, mert egyszerűen elkészíthető, mégis lenyűgöző ízeket kínál. A padlizsán puha és krémes textúrája jól harmonizál a töltelékkel, legyen az húsos vagy húsmentes. Ráadásul egészséges is, hiszen a padlizsán tele van rostokkal és antioxidánsokkal.
Hozzávalók 
- 4 közepes méretű padlizsán
- 300 g darált hús (marha vagy pulyka)
- 1 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 evőkanál paradicsompüré
- Só, bors, őrölt paprika ízlés szerint
- Olívaolaj a sütéshez
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítési Lépések 
- Előkészítés: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, és egy kanállal kikaparjuk a belsejüket, ügyelve arra, hogy a héja ne sérüljön. A kikapart padlizsánhúst félretesszük.
- Sütés: A padlizsánokat sózzuk, és egy tepsibe helyezzük, majd 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg megpuhulnak.
- Töltelék készítése: Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma üvegesre vált, hozzáadjuk a darált húst, és jól átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát, és a kikapart padlizsánhúst. Ízesítjük sóval, borssal és őrölt paprikával, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Néhány percig főzzük, amíg a töltelék összeáll.
- Töltés és sütés: A megsült padlizsánokat kivesszük a sütőből, és megtöltjük a kész töltelékkel. Visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 percig sütjük, amíg a töltelék átmelegszik és a padlizsánok aranybarnára sülnek.
Gyors Tippek
- Ha húsmentes változatot szeretnél, a darált húst helyettesítheted gombával vagy lencsével.
- A töltelék ízét fokozhatod egy kevés citromlével vagy balzsamecettel.
- Ha sietsz, a padlizsánokat mikrohullámú sütőben is előkészítheted.
Változatok
A töltött padlizsán számtalan módon variálható. Próbálj ki különböző töltelékeket, például bulgurral vagy zöldségekkel töltött változatot. Ha szereted a fűszeres ízeket, adj hozzá egy kevés köményt vagy koriandert a töltelékhez.
Tálalás 
A töltött padlizsánt tálalhatod önmagában, de egy könnyű salátával vagy joghurtos mártogatóssal is kiválóan illik. Díszítsd friss petrezselyemmel, és élvezd a tökéletes ízharmóniát.
A töltött padlizsán elkészítése nemcsak egyszerű, de igazi gasztronómiai élményt is nyújt. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsold az asztalra a tökéletes ételt, amivel lenyűgözheted a családodat és a barátaidat. Ne félj kísérletezni, és találd meg a saját kedvenc változatodat!
Nézd meg további receptjeinket: Tökéletes hot dog: Recept Kezdőknek
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.