Magyar (Hungarian)
 

 

 

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz

A fog anatómiája

 

fog anatómiája

 

 

 

Bakteriális plakk

A baketriális plakk a fogak felszínén alakul ki, ha azok tisztíása nem megfelelő. A plakk egy finom, láthatalan réteg, amely minden nap kialakul a fogak és az íny felületén, főleg az íny és a fog kapcsolódási területén. A plakk savassága rongálhatja a fogzománcot, a plakkban lévő batériumok által kiválasztott toxinok pedig az ínyt támadják meg. A bakteriális fertőzés okozza az íny megvörösödését, megdagadását és érzékennyé válását, ami a fogínyvérzést is okozza. Egy ilyen fertőzés alatt az íny elveszíti a természetes regenerálódó képességét. A fertőzés lassan bejut az íny alá és megtámadja a fognyakat, a fogágyat és végül az álkapocs csontszövetét is. Kialakul a parodontózis, a fogágy gyulladásos megbetegedése és a parodontitis, a fogínysorvadás.

 

Íny

Latinul gingiva. A szájüreg speciális nyálkahártyája, a fogat rögzítő fogágy alkotóeleme.

 

Szabad ínyszél

Szabad ínyszél (pars libera gingivae), ami a fognyakat öleli körbe.

 

Fogínysánc (tasak)

A szabad ínyszél és a fognyak közötti rés, egészséges íny esetén gyakorlatilag nem észrevehető.

 

Fluoridok

A flour más elemekkel alkotott kémiai vegyületei. Segítenek a megakadályozni a fogromlást és a fogak érzékennyé válását.

 

Gingiva 

Lásd íny.

 

Gingivititis

A foglepedékben megtelepedett baktériumok okozta gyulladás - lásd fogínygyulladás.

 

Korona

Klinikai korona - fog látható, fogínnyel nem borított része. Anatómiai korona - (corona dentis) , a fog zománccal borított része.

 

Foggyökér

A fog fogmederben ülő része.

 

Fognyak

A korona és a foggyökér közötti rész.

 

Gyökérhártya

Latinul periodontium. A fogágy speciális kötőszöveti hártyája, amely az álkapocshoz rögzíti a fogat.

 

Fogágy

Latinul parodontium. Az az apparátus, ami a fogakat rögzíti a fogmederben. Kemény (fogcement, fogmeder)  és lágy (fogíny, gyökérhártya) részekből áll.

 

Parodontózis

Fogágygyulladás. A fog rögzítő apparátusának (parodontium) bakteriális jellegű megbetegedése, amit a foglepedék  batériumai okoznak.

 

Fogzománc

A fog felületét védő síma, kemény réteg. a test legkeményebb anyaga.

 

Fogínygyulladás

Az íny és a környező szövetek leggyakoribb megbetegedése a gingivitis, vagyis a fogínygyulladás. Kiváltó oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogínygyulladást a szájüregben élő és a foglepedékben elszaporodó baktériumok okozzák. Amennyiben a foglepedék nincs rendszeres időközönként eltávolítva, a baktériumok ún. plakkot hoznak létre - ez a fog felületére tapadó vékony réteg. Ez idővel megkeményedik és fogkővé alakul át, ami irritálja a fogínyt és roncsolja a fogínyt, további teret biztosítva a baktériumok terjedésének.

 

Fogcement

A csonthoz hasonló kemény szövet. A foggyökereket fedő elmeszesedett kötőszövet, fő funkciója a gyökérhártya szövetrostjainak lehorgonyzása.

 

Fogkő

A fogkő a fog felszínén létrejövő sárgás, egyes esetekben akár barnás árnyalatú lerakódás. A nyálban lévő ásványi anyagok kikristályosodnak a fogak felületén megtelepdő plakkokban. Ahogy az fogínygyulladás sem, úgy a fogkő sem alakulhat ki a foglepedék jelenléte nélkül. A megfelelő fogmosással a kialkult fogkövet már nem lehet eltávolítani, de lerakódását a megfelelő szájhigiéniával meg lehet előzni. A parodontitistől szenvedő betegek esetében a fogkő a fogmederben is megbújik. A fogkő legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy rendkívül alkalmas a foglepedék megtapadására - felülete egyenetlen, durva, eltválasztja az ínyt a fognyaktól, megsérti azt, és így megkönnyíti a baktériumok további szaporodását. A fogkő leggyakrabban az alsó fogsor metszőfogain figyelhető meg, ahol a fogkő alatt általában a fogíny sorvadása is észrevehető. Ha a fogkő már látható mértékben alakult ki a fogakon, a fogakat alkotó és rögzítő szövetek jelentős károsodása következik be.

 

Fogromlás

A fog fertőzéses megbetegedése. A szájüregben jelen lévő foglepedékben elszaporodó baktériumok az ételben lévő cukrokat savvá alalkítják át. Ezek a savak meggyengíthetik a fogzománcot (kioldhatják a benne lévő ásványi anyagokat), így kialakul a fogak romlása.

 

Fog plakk

Lásd bakteriális plakk.

 

Foglepedék

A foglepedék a bakteriális plakk kialakulásának első stádiuma, ami a fogak megtisztítása után már néhány másodperccel elkezd kialakulni a nyálban lévő fehérjékből.

 

Dentin

A fogzománc és a fogcement közötti keményszövet.Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

 

Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

Parodontózis ellen

Önök írták

2020.06.22

Dr. Landa szájvízről

 Tisztelt Dr. Landa!

Természetesen, a Covid-19 vírus időszak kellős közepén gyulladt be az ínyem. Megvettem ezt a Dr. Landa szájvízet, mert a leírás alapján úgy gondoltam, ez jó lehet nekem. Már eltelt két hónap és a gyulladás úgy néz ki, hogy teljesen megszünt. Nem volt olcsó, de legalább használt. Végül emiatt már nem megyek idő elött a fogorvosomhoz.

Tisztlelettel:

Gajzágó Béla

Budapest

2020.01.21

szájzuhany elégedettség

 Kedves Dr. Landa!

Köszönöm a gyors szállítást. A Sowash szájzuhanyt egyszerűen fel tudtam szerelni a vízcsapra, ahogy mondták. Tökéletesen működik, rendelni fogunk pótfejeket is, mert ezt magamnak vettem, de a család többi tagja is rákapott. 

Üdvözlettel:

Zsebe Gáborné (Körmend)

 

2019.02.12

Vásárlói levél

 Tisztelt Dr. Landa! 

Ezúton is szeretném megköszönni a rendelésem gyors kiszállítását és a telefonon kapott szívélyes tanácsokat. A szájvizet már több mint két hete használom, ahogy javasolta napi három alkalommal. Az elején egy kicsit csípet, erősnek tartottam, de mostanra már egész kellemesnek tűnik. A lényeg, hogy úgy érzem, a meglazult fogaim mintha stabilabban állnának a helyükön. A duzzadt, piros ínyem is halványodik. 

Üdvözlettel:

Gesztesi Borbála Tárnokról

 


 

Hírlevél regisztráció

Hírlevél regisztráció

Kapcsolat

Levélküldés

Hírlevelet kérek

Ha szeretne tájékoztatást kapni híreinkről, akcióinkról,

kérjük adja meg e-mail címét.

Elküld

Fontos információk

Webtérkép