Amióta van airfryerem, folyamatosan új recepteket próbálok ki – de ez a karfiolos változat abszolút kedvenc lett! A ropogós, bundázott karfiol aranybarna kívül, belül pedig elképesztően puha.
Egyszerű hozzávalókból készül, mégis tökéletes ízélményt nyújt.
Aranybarna és omlós: karfiol bundában, olaj nélkül
A karfiolrózsákat először kissé megfőzzük, majd a klasszikus módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Ezután néhány csepp olajjal az airfryer kosarába tesszük.
Amíg a konyhát lassan betölti a sült karfiol illata, készíthetünk hozzá egy joghurtos mártogatóst – egy kanál sárgabaracklekvárral megbolondítva, ami különleges, enyhén pikáns ízt ad az ételnek.
A ropogós karfiolrózsák tökéletes előételként, köretként vagy akár önálló vegetáriánus főételként is megállják a helyüket. A legjobb, hogy mindez olajban sütés nélkül készül.
Elkészítési idő
⏱ Előkészítés: 40 perc
💡 Nehézségi szint: nagyon könnyű
🥣 Adag: 2 személyre
Hozzávalók
- 1 kisebb karfiol (kb. 700 g)
- só, bors
- 2 tojás
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
- kb. 100 g zsemlemorzsa
- kb. 3 evőkanál liszt
- kevés olaj
Elkészítés lépésről lépésre
- A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd sós vízben kb. 4 percig előfőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük.
- A tojásokat egy tálban felverjük a paprikával, kevés sóval és borssal. A zsemlemorzsát és a lisztet külön tányérokba tesszük.
- A karfiolrózsákat először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, enyhén rányomkodjuk a bundát.
- Az előkészített karfiolt az airfryer kosarába helyezzük, és finoman megspricceljük olajjal.
- 180°C-on kb. 20 percig sütjük, amíg szép aranybarna és ropogós lesz.
Tipp: a sütési idő készülékenként változhat — érdemes kb. 15 perc után megforgatni a karfiolt, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
Tápérték (adag / becsült érték)
- 370 kcal
- 18 g fehérje
- 8 g zsír
- 55 g szénhidrát
Mártogatós javaslat: joghurtos curry-szósz

A ropogós karfiolhoz kiválóan illik egy enyhén édeskés curry-szósz.
Hozzávalók:
- 100 g krémsajt
- 100 g joghurt
- ½ apróra vágott lilahagyma
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál sárgabaracklekvár
- só, bors ízlés szerint
Keverje össze az összetevőket, és kínálja a frissen sült karfiollal.
További szószötletek
- Klasszikus humusz
- Satay-mártás
- Paprikás-szezámos szósz
- Mentás joghurtmártás







Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.