A magyar túrós tészta az egyszerűség és a kényelem megtestesítője – mindössze három hozzávalóból készül, mégis laktató, ízletes és tökéletes a hűvös őszi napokra.
Klasszikus magyar túrós tészta – három hozzávalóból
Ez a recept igazi komfortétel, amit a magyar konyha egyik legkedveltebb fogásaként ismernek. Mindössze három alapanyag kell hozzá – tészta, sonka (vagy szalonna) és túró –, és máris elkészül egy tápláló, meleg vacsora, amit az egész család imádni fog.
A sós sonka és a lágy túró tökéletes párost alkotnak, és a tészta minden falatja krémes, házias ízvilágot hoz. Ez a fogás kevesebb mint fél óra alatt elkészül, így ideális azoknak, akik szeretik a gyors, egyszerű, de mégis különleges recepteket.
Elkészítési idő
⏱ Előkészítés: 10 perc
🔥 Főzés: 10 perc
🥣 Összesen: kb. 20 perc
🍽 Adag: 2 személyre

Hozzávalók
- 200 g tészta (pl. tagliatelle vagy szélesmetélt)
- 80 g sonka, csíkokra vagy kockákra vágva
- 250 g túró vagy krémes kvark
Elkészítés lépésről lépésre
- A tésztát főzze meg enyhén sós vízben a csomagoláson megadott ideig, amíg „al dente” nem lesz. Szűrje le, de ne öblítse le hideg vízzel, hogy megőrizze a melegét és a keményítőtartalmát.
- A sonkát pirítsa meg egy serpenyőben, amíg aranybarna és illatos nem lesz.
- Adja hozzá a főtt tésztát a sonka zsírjához, majd keverje össze a túróval vagy kvarkkal. Tálalja azonnal, amíg még meleg és krémes.
Tipp a variáláshoz
- Szórja meg friss metélőhagymával vagy petrezselyemmel, hogy frissebb ízt kapjon.
- Egy csipet fűszerpaprika vagy frissen őrölt bors kellemes pikáns aromát adhat neki.
- Vegetáriánus változathoz cserélje a sonkát pirított gombára vagy karamellizált hagymára.
- Kísérje friss zöldsalátával, hogy az étel kiegyensúlyozottabb legyen.
A túrós tészta története
A túrós tészta a magyar konyha egyik legismertebb, népi eredetű étele, amit különösen a hidegebb hónapokban szeretnek készíteni. Egyszerűsége és gyors elkészíthetősége miatt régóta alapfogás a magyar háztartásokban.
A recept vidéki gyökerei tükrözik a magyar konyha jellegzetes, rusztikus stílusát: kevés hozzávalóból tápláló és szívmelegítő étel készül, amit generációk óta szeretettel főznek.
Ez az étel nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is népszerűvé vált – egy darabka otthon, amit bármikor könnyedén újra megalkothat.







Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.