Flammkuchen tészta a sütőből: laktató, krémes és egyszerűen ellenállhatatlan

Flammkuchen tészta a sütőből: laktató, krémes és egyszerűen ellenállhatatlan

Egy igazi melegítő, sütőben sült étel a hideg estékre: ez a Flammkuchen tészta gyorsan elkészül, krémes állagú, és tökéletes egy fárasztó nap lezárásához.


Flammkuchen tészta – az elzászi klasszikus modern változata

Ma egy különleges fogást hozunk: Flammkuchen tészta a sütőből, amely ötvözi a tészta rakottas selymes krémességét és az elzászi tarte flambée karakteres, füstös ízvilágát.
A szalonna, hagyma, krémes szósz és aranybarnára sült sajt kombinációja mennyei illatot és otthonos melegséget varázsol a konyhába.

Ehhez a recepthez nincs szükség különleges alapanyagokra – csak egy kis időre és kedvre, hogy újraértelmezzük a házias konyhát modern stílusban.


Egy klasszikus, ami új életre kelt

A Flammkuchen eredetileg Elzászból származik, a francia–német határról, ahol rusztikus, tartalmas ételek jellemzik a konyhát.
A hagyományos változatban vékony tésztát kentek meg crème fraîche-sel, hagymával és szalonnával, majd forró kemencében sütötték, amíg ropogós nem lett.

A mi változatunk ezt a tradíciót viszi tovább, de tésztával készül – így még selymesebb, még krémesebb lesz.
A klasszikus feltétek – szalonna, hagyma és crème fraîche – természetesen megmaradnak, csak éppen egy tejszínes-sajtos tésztaszósz formájában.


Hozzávalók (4 adaghoz)

A szószhoz

  • 250 g crème fraîche
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió

A tésztához

  • 500 g rövid tészta (pl. penne, rigatoni vagy fusilli)

A feltéthez

  • 200 g kockázott bacon
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 100 g reszelt sajt (pl. Gruyère, Ementáli vagy hegyi sajt)
  • friss metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A szósz elkészítése:
    Egy tálban keverje simára a crème fraîche-t. A fokhagymát préselje bele, majd ízesítse sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Tegye félre.
  2. A tészta előkészítése:
    Főzze meg a tésztát bő, sós vízben „al dente”-re. Szűrje le, de tartson meg egy pohár főzővizet a szósz hígításához.
  3. A bacon és hagyma pirítása:
    A bacont pirítsa ropogósra egy serpenyőben, majd tegye félre. Ugyanabban a zsiradékban pirítsa meg a hagymakarikákat 5–7 perc alatt, amíg enyhén karamellizálódnak. Ezután adja hozzá az apróra vágott újhagymát, és süsse még 1 percig.
  4. A tészta összekeverése:
    A megfőtt tésztát forgassa össze a crème fraîche-szószszal. Ha túl sűrű, adjon hozzá kevés főzővizet. Ezután keverje bele a bacont és a hagymát.
  5. Sütés:
    Öntse a tésztát egy kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba, és szórja meg reszelt sajttal.
    Süsse 180°C-on (alsó-felső sütés) kb. 15–20 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  6. Tálalás:
    Hagyja kissé kihűlni, majd szórja meg friss metélőhagymával.

Tálalási javaslat

A Flammkuchen tészta kiváló vacsora hideg estékre – krémes, illatos és igazán laktató.
Tálalhatja friss salátával vagy egy pohár száraz fehérborral, hogy tökéletesen kiegészítse az elzászi hangulatot.

Tipp: próbálja ki Flammkuchen ihlette variációinkat is – Flammkuchen csiga, Flammkuchen perec vagy Flammkuchen gnocchi!


Elkészítési idő

🕒 Előkészítés: 25 perc
🔥 Sütés: 20 perc
Összesen: kb. 45 perc

A”további érdekes cikkek” gomb Přečtěte si více

Vélemény, hozzászólás?