Egy igazi melegítő, sütőben sült étel a hideg estékre: ez a Flammkuchen tészta gyorsan elkészül, krémes állagú, és tökéletes egy fárasztó nap lezárásához.
Flammkuchen tészta – az elzászi klasszikus modern változata
Ma egy különleges fogást hozunk: Flammkuchen tészta a sütőből, amely ötvözi a tészta rakottas selymes krémességét és az elzászi tarte flambée karakteres, füstös ízvilágát.
A szalonna, hagyma, krémes szósz és aranybarnára sült sajt kombinációja mennyei illatot és otthonos melegséget varázsol a konyhába.
Ehhez a recepthez nincs szükség különleges alapanyagokra – csak egy kis időre és kedvre, hogy újraértelmezzük a házias konyhát modern stílusban.
Egy klasszikus, ami új életre kelt
A Flammkuchen eredetileg Elzászból származik, a francia–német határról, ahol rusztikus, tartalmas ételek jellemzik a konyhát.
A hagyományos változatban vékony tésztát kentek meg crème fraîche-sel, hagymával és szalonnával, majd forró kemencében sütötték, amíg ropogós nem lett.
A mi változatunk ezt a tradíciót viszi tovább, de tésztával készül – így még selymesebb, még krémesebb lesz.
A klasszikus feltétek – szalonna, hagyma és crème fraîche – természetesen megmaradnak, csak éppen egy tejszínes-sajtos tésztaszósz formájában.
Hozzávalók (4 adaghoz)

A szószhoz
- 250 g crème fraîche
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
A tésztához
- 500 g rövid tészta (pl. penne, rigatoni vagy fusilli)
- só
A feltéthez
- 200 g kockázott bacon
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 100 g reszelt sajt (pl. Gruyère, Ementáli vagy hegyi sajt)
- friss metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítés
- A szósz elkészítése:
Egy tálban keverje simára a crème fraîche-t. A fokhagymát préselje bele, majd ízesítse sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Tegye félre. - A tészta előkészítése:
Főzze meg a tésztát bő, sós vízben „al dente”-re. Szűrje le, de tartson meg egy pohár főzővizet a szósz hígításához. - A bacon és hagyma pirítása:
A bacont pirítsa ropogósra egy serpenyőben, majd tegye félre. Ugyanabban a zsiradékban pirítsa meg a hagymakarikákat 5–7 perc alatt, amíg enyhén karamellizálódnak. Ezután adja hozzá az apróra vágott újhagymát, és süsse még 1 percig. - A tészta összekeverése:
A megfőtt tésztát forgassa össze a crème fraîche-szószszal. Ha túl sűrű, adjon hozzá kevés főzővizet. Ezután keverje bele a bacont és a hagymát. - Sütés:
Öntse a tésztát egy kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba, és szórja meg reszelt sajttal.
Süsse 180°C-on (alsó-felső sütés) kb. 15–20 percig, amíg a teteje aranybarnára sül. - Tálalás:
Hagyja kissé kihűlni, majd szórja meg friss metélőhagymával.
Tálalási javaslat
A Flammkuchen tészta kiváló vacsora hideg estékre – krémes, illatos és igazán laktató.
Tálalhatja friss salátával vagy egy pohár száraz fehérborral, hogy tökéletesen kiegészítse az elzászi hangulatot.
Tipp: próbálja ki Flammkuchen ihlette variációinkat is – Flammkuchen csiga, Flammkuchen perec vagy Flammkuchen gnocchi!
Elkészítési idő
🕒 Előkészítés: 25 perc
🔥 Sütés: 20 perc
⏱ Összesen: kb. 45 perc







Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.