Magyar (Hungarian)Český (Czech)
 

 

 

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz

A fog anatómiája

 

fog anatómiája

 

 

 

Bakteriális plakk

A baketriális plakk a fogak felszínén alakul ki, ha azok tisztíása nem megfelelő. A plakk egy finom, láthatalan réteg, amely minden nap kialakul a fogak és az íny felületén, főleg az íny és a fog kapcsolódási területén. A plakk savassága rongálhatja a fogzománcot, a plakkban lévő batériumok által kiválasztott toxinok pedig az ínyt támadják meg. A bakteriális fertőzés okozza az íny megvörösödését, megdagadását és érzékennyé válását, ami a fogínyvérzést is okozza. Egy ilyen fertőzés alatt az íny elveszíti a természetes regenerálódó képességét. A fertőzés lassan bejut az íny alá és megtámadja a fognyakat, a fogágyat és végül az álkapocs csontszövetét is. Kialakul a paradentózis, a fogágy gyulladásos megbetegedése és a paradentózis, a fogínysorvadás.

 

Íny

Latinul gingiva. A szájüreg speciális nyálkahártyája, a fogat rögzítő fogágy alkotóeleme.

 

Szabad ínyszél

Szabad ínyszél (pars libera gingivae), ami a fognyakat öleli körbe.

 

Fogínysánc

A szabad ínyszél és a fognyak közötti rés, egészséges íny esetén gyakorlatilag nem észrevehető.

 

Fluoridok

A flour más elemekkel alkotott kémiai vegyületei. Segítenek a megakadályozni a fogromlást és a fogak érzékennyé válását.

 

Gingiva 

Lásd íny.

 

Gingivititis

A foglepedékben megtelepedett baktériumok okozta gyulladás - lásd fogínygyulladás.

 

Korona

Klinikai korona - fog látható, fogínnyel nem borított része. Anatómiai korona - (corona dentis) , a fog zománccal borított része.

 

Foggyökér

A fog fogmederben ülő része.

 

Fognyak

A korona és a foggyökér közötti rész.

 

Gyökérhártya

Latinul periodontium. A fogágy speciális kötőszöveti hártyája, amely az álkapocshoz rögzíti a fogat.

 

Fogágy

Latinul parodontium. Az az apparátus, ami a fogakat rögzíti a fogmederben. Kemény (fogcement, fogmeder)  és lágy (fogíny, gyökérhártya) részekből áll.

 

Paradentózis

Fogágygyulladás. A fog rögzítő apparátusának (parodontium) bakteriális jellegű megbetegedése, amit a foglepedék  batériumai okoznak.

 

Fogzománc

A fog felületét védő síma, kemény réteg. a test legkeményebb anyaga.

 

Fogínygyulladás

Az íny és a környező szövetek leggyakoribb megbetegedése a gingivitis, vagyis a fogínygyulladás. Kiváltó oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogínygyulladást a szájüregben élő és a foglepedékben elszaporodó baktériumok okozzák. Amennyiben a foglepedék nincs rendszeres időközönként eltávolítva, a baktériumok ún. plakkot hoznak létre - ez a fog felületére tapadó vékony réteg. Ez idővel megkeményedik és fogkővé alakul át, ami irritálja a fogínyt és roncsolja a fogínyt, további teret biztosítva a baktériumok terjedésének.

 

Fogcement

A csonthoz hasonló kemény szövet. A foggyökereket fedő elmeszesedett kötőszövet, fő funkciója a gyökérhártya szövetrostjainak lehorgonyzása.

 

Fogkő

A fogkő a fog felszínén létrejövő sárgás, egyes esetekben akár barnás árnyalatú lerakódás. A nyálban lévő ásványi anyagok kikristályosodnak a fogak felületén megtelepdő plakkokban. Ahogy az fogínygyulladás sem, úgy a fogkő sem alakulhat ki a foglepedék jelenléte nélkül. A megfelelő fogmosással a kialkult fogkövet már nem lehet eltávolítani, de lerakódását a megfelelő szájhigiéniával meg lehet előzni. A parodontitistől szenvedő betegek esetében a fogkő a fogmederben is megbújik. A fogkő legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy rendkívül alkalmas a foglepedék megtapadására - felülete egyenetlen, durva, eltválasztja az ínyt a fognyaktól, megsérti azt, és így megkönnyíti a baktériumok további szaporodását. A fogkő leggyakrabban az alsó fogsor metszőfogain figyelhető meg, ahol a fogkő alatt általában a fogíny sorvadása is észrevehető. Ha a fogkő már látható mértékben alakult ki a fogakon, a fogakat alkotó és rögzítő szövetek jelentős károsodása következik be.

 

Fogromlás

A fog fertőzéses megbetegedése. A szájüregben jelen lévő foglepedékben elszaporodó baktériumok az ételben lévő cukrokat savvá alalkítják át. Ezek a savak meggyengíthetik a fogzománcot (kioldhatják a benne lévő ásványi anyagokat), így kialakul a fogak romlása.

 

Fog plakk

Lásd bakteriális plakk.

 

Foglepedék

A foglepedék a bakteriális plakk kialakulásának első stádiuma, ami a fogak megtisztítása után már néhány másodperccel elkezd kialakulni a nyálban lévő fehérjékből.

 

Dentin

A fogzománc és a fogcement közötti keményszövet.Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

 

Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

Parodontózis ellen

Önök írták

2019.02.12

Vásárlói levél

 Tisztelt Dr. Landa! 

Ezúton is szeretném megköszönni a rendelésem gyors kiszállítását és a telefonon kapott szívélyes tanácsokat. A szájvizet már több mint két hete használom, ahogy javasolta napi három alkalommal. Az elején egy kicsit csípet, erősnek tartottam, de mostanra már egész kellemesnek tűnik. A lényeg, hogy úgy érzem, a meglazult fogaim mintha stabilabban állnának a helyükön. A duzzadt, piros ínyem is halványodik. 

Üdvözlettel:

Gesztesi Borbála Tárnokról

 


 

2019.02.04

Vásárlói levél

 Nemrég vettem ezt a Dr. Landa szájvizet, mert kezdtek az alsó fogaim meglazúlni, és már több mindent használtam, de csak nem használt. Végigcsináltam egy kúrát. Csak azért írok, hogy tudják, megszünt az íny vérzésem, és a fogaimat is úgy érzem, mintha feszesebben állnának a számban. Úgyhogy nekem lehet, hogy beválik ez a szájvíz.

Üdvözlettel:

Szántó Irén /Pásztó

2018.02.09

A fogorvosom gyógynövényes szájvíz használatát javasolta...

"Már sok éve szenvedtem az ínygyulladástól. Először ínyvérzéssel kezdődött, aztán elkezdtek meglazulni a fogaim. Néhányat sajnos már ki is kellett húzni. Ráadásul a fogközökben fájdalmas, gennyes fogínygyulladás is megjelent. Az akkori orvosom szájhigiéniás termékeket javasolt, a fogkő rendszeres eltávolítását, de sajnos csak időleges, enyhe javulás történt. Megijedtem, hogy elveszítem fogaimat és fogsort kell hordanom. Aztán rátaláltam erre a szájvízre.

2018.01.06

A gyógynövényes szájvíz csodát tett!!!!

 Fiatal koromban sajnos elhanyagoltam a szájápolást, fogorvoshoz is csak akkor mentem, mikor muszály volt. Az idő múlásával fogaim meglazultak, és az ínyem is sorvadni kezdett. A mostani alkalommal fogfájás miatt fogorvoshoz kellett mennem, ahol sajnos ki is kellett hízni a fájós fogat. A fogaimat látva az orvos tanácsolta, hogy próbáljak ki valamilyen gyógynövényes szájvizet használni, az talán megállítja a foglazulást és az ínysorvadást. Ő leszedte a fogköveimet, ami egyébként nekem nagyon fájdalmas volt. Otthon a neten kezdtem keresgélni és elég hamar rátaláltam a Dr. Landa szájvízre. Az árától igen megijedtem, de ahogy elolvastam a leírást, meg hogy ez kb. három hónapra elegendő mennyiség, belevágtam.  

A lényeg: feszesebb lett az ínyem, megszünt a foglazulás (és a rossz lehelet is.)

Csak ajánlani tudom azoknak, akik hasonló cipőben járnak mint én.

Hírlevél regisztráció

Hírlevél regisztráció

Kapcsolat

Levélküldés

Hírlevelet kérek

Ha szeretne tájékoztatást kapni híreinkről, akcióinkról,

kérjük adja meg e-mail címét.

Elküld

Fontos információk